Врати

Какво представляват фалцовите и безфалцовите врати? Коментирай

Когато правим избор да обновим интериора си с нови врати, пред нас изниква дилемата от какъв вид да бъдат те – с фалц или без. Пазара изобилства от модели и богата цветова гама и от двата типа. Всеки един от тях си има своите предимства.

В повечето български домове най-често можем да видим врата с фалц.

Изолацията при нея е по-добра, заради ръбчето по нея (т.е. фалца), което от своя страна отнема повече време при изработката. Самия ръб на крилото ляга от едната страна на касата и перваза, като по този начин езикът на бравата остава скрит при затворено положение. Това е още един плюс за тези врати. При монтаж на фалцови врати не остава луфт между крилото и касата, което я прави по-добър изолатор в сравнение с безфалцовите врати. Независимо дали ще я монтирате като входна врата или ще я сложите за интериорна врата на някоя стая, тя би ви предпазила от праха и влагата, тъй като ще попречи те да навлят в помещението. Изработката на фалцова врата отнема повече време и самата технология е по-трудна, което неминуемо ще рефлектира и върху цената ѝ. При тях трябва да сте наясно и с каква посока на отваряне искате да бъде, тъй като това също е от значение.

Друг широко разпространен вид врати са безфалцовите (тапетни).

Минусът при тях е, че те могат да се разбият по-лесно, понеже езикът на бравата се показва. Другият негатив е луфта, който остава между крилото и касата, след като е извършен монтажа. Може да се запълни с гумено уплътнение, но това не гарантира, че ще изолира много добре. Цената на тези врати е по-ниска от тази на фалцовите. При тях плюсът е, че не е нужно предварително определяне посоката на отваряне. Това става по време на самия монтаж, така че спокойно може да помислите още малко как да се отваря вратата. Наименованието „тапетни” идва от положението на вратата. Когато тя е затворена нивото на крилото се изравнява с нивото на стената.

При избор на врата за дома важно условие преди всичко е материалите на изработка и изолацията да бъдат от високо качество. Единствения критерий за перфектна визия на дома е да се доверите на собствените си лични предпочитания за правилен подбор на вратите.

Какво представляват фалцовите и безфалцовите врати?
4.5 (90%) 2 votes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *