Промоция до 15 Юли: -15% от целия монтаж!!! Интериорни фурнировани врати - класика на ниска цена Заяви Безплатен Видео Оглед
двукрила бяла интериорна врата

Интериорни фурнировани врати – класика без да плащате много пари Коментирай

Високо качество, красив дизайн, изгодна цена – с комбинация от тези параметри, интериорната врата е идеална. Ако е приоритет дизайна да е класически, моделът с естествен фурнир ще покрие идеално този стандарт (това е тънък разрез от широколистна и иглолистна дървесина). Фурнированите интериорни врати изглеждат също толкова красиви, колкото и конкурентните модели от масив, докато крилото на първите тежи сравнително малко и е с по-изгодно цена. Естествено, не е трудно да се досетим, че тези продукти са с голямо потребителско търсене.

Избор на фурнировани врати: какво да търсите

Покритието на фурнированите врати се базира на масивно дърво. Заводите за дърво използват главно дървесина от иглолистни дървета. В сравнение с висококачественото дърво, бюджетът за този материал е доста по-нисък, но въпреки това по сила, издръжливост и качество не отстъпва пред масивната дървесина. Сглобката на перфектно прилепналите елементи има вид на твърд монолит, но с относително по-ниско тегло. Дават свобода на разнообразните дизайнерските решения и идеи, тъй като позволяват безопасно да бъдат вградени дори стъклени волжки в структурата на крилото.

Интериорните врати с фурнировани рамки се основават на куха конструкция. Основата на крилото е изработена от дървен иглолистен материал – по сила превъзхожда масивната дървесина, поради което вратата запазва първоначалната си форма дори при тежки натоварвания. Рамката е облицована с влагоустойчиви HDF панели. Вътре в отворите има пълнеж от пчелна пита, който лесно поглъща звуците до 45 dB.

Независимо от конструктивните особености на платното, покритието „фурнир” придава на вратата красива текстура от естествено дърво. Ако вашата къща е декорирана в класически или екологичен стил, обърнете внимание на вратите с повърхностен слой от прозрачен лак – подчертава естествения цвят на дървото и модела. Оцветени и боядисани модели (черно, бяло, светло) са добър избор за интериори в модерни стилове: арт деко, синтез и дори хай-тек. Вратите със стъкло ще допринесат за създаването на атмосфера на лекота, грация и простор – като декор, на пазара се предлага широка гама от продукти, които са гладки, релефни, прозрачни и цветни стъкла, както и изключителни стъклописи и сплав от няколко различни елемента.

Важно: преди да закупите вратата, трябва внимателно да проверите. Ако продуктът е с високо качество, покритието трябва да е закрепено здраво върху основата, включително и в краищата на крилото. Трябва да се информирате за метода на обличане оптимално. Най- добрия метод, е когато фурнирът е фиксиран чрез горещо пресоване (при нагряване покритието е по-здраво фиксирано върху повърхностите).

бяла интериорна врата с дръжка

Предимствата и недостатъците на фурнированите врати

Има много предимства. Лекото крило и касата могат да бъдат монтирани на обикновени панти, в сравнение с тежките си конкуренти от масивната дървесина, които са монтирани с помощта на скъп и също масивен железен обков.

Други ползи:

  • класически дизайн и скъп вид, дължащ се на подчертана дървесна структура;
  • относително ниска цена за продукт с висока устойчивост и издръжливост;
  • стественият фурнир е по-екологичен от синтетичния ламинат (PVC фолио).

Само един минус. Всеки слой от естествен фурнир е уникален по структура и цвят, поради което не се предлагат крила с абсолютно идентични модели. Идентичните модели не се различават един от друг само ако покритието е направено от изкуствен „филм”.

Разликите във вратите според видовете естествен фурнир

Немодифициран фурнир – Текстурата на дървесината не се променя по време на производствения процес. По метода на производство, материалът се разделя на нарязан, рендосан и обелен.

Нарязан фурнир

Нарязаният фурнир е направен главно от фино дърво, но има и други по- бюджетни опции от иглолистни дървета. Такъв дървен материал се използва за реставрационни и декоративни работи. Например, благодарение на естествената структура на дървесината, която се запазва при рязането, нарязаният фурнир е отличен за изработване на стълби, мебели, плочки за подова настилка, музикални инструменти и декориране на стени или довършване на врати.

Рендосан фурнир

Рендосаният фурнир се прави от клинове на такива дървесни видове като круша, орех и махагон, смърч и бор, като се рендосва с ножове на специализирана машина. Готовият лист от дървен материал се получава равен на ширината на използваните парчета дървесина. Текстурата на повърхността може да варира в зависимост от посоката на рендосване. Например, рендосан фурнир е радиален, полурадиален и тангенциален . Благодарение на това, полученият отрязък от дърво носи богатството на текстурата и цвета на използваната дървесина. А при промяна на посоката на рендосване е възможно да се произведат фурнирни листи с уникална структура, която е особено ценна при довършване на мебелни елементи. Рендосаният фурнир е най-скъп, тъй като е произведен от ценни дървесни видове, а в процеса остава неизползван твърде много материал. При рязане, също има твърде много загуба на материал, но суровината е обикновена дървесина.

Белен фурнир

Белените фурнири се получават чрез рязане на дърво от предварително обработени заготовки – кръгли или спирални, на специална въртяща се машина. Фурнир, нарязан по този начин, се оказва най-широко разпространен. Използва се за производство на клинове от дървесни видове като бреза, кедър, лиственица, елша, липа, бук и пепел. Получават се листове от обелен фурнир, които са тънки, евтини, с красива текстура и запазване на характеристиките на дървесината, от която са изрязани. В допълнение, този вид дървен материал отлично се третира, може да бъде лакиран или боядисан в необходимата цветова гама за дизайна на помещението.

интериорна бяла врата

Модифициран фурнир (Fine-line) – покритие с хетерогенна/разнородна/ структура. Материалът се произвежда от евтина твърда дървесина, от видове, които растат бързо, главно от тополи. Производственият процес е многостепенен: първо основите се обелват, след това отстранените люспи се нарязват, сушат, боядисват и се залепят /запечатват/ заедно в една плоскост.

Fine Line/техническия/ фурнир няма „възли”, цепнатини и други подобни дефекти, но поради интензивна обработка е възможно материалът да стане крехък и порест. Този фурнир придава безкомпромисна еднаквост на всяка врата в модерен стил.

Съвет:

При избора на врата е важно да се вземе предвид вида на фурнира и неговото покритие. Прозрачният лак подчертава текстурата и естествения цвят на дървото, който дава на основата да диша. Грундовете, лаковете и боите запечатват порите и подобряват експлоатационните свойства на фурнира – няма опасност за вратите от влага, конденз и пара, което ги прави подходящи за кухни и бани. Също така е важно да се провери екологичността на продукта: преди да купите, погледнете сертификатите за бояджийските материали, дори няма да изглежда странно ако помиришете – качествената врата няма явна миризма на химикали.

Най-добрият избор – фурнировани врати от производител

Съветваме Ви да купувате фабрични врати без посредници и дистрибутори. Фабричният капацитет Ви позволява да се съобразявате с технологията на производство, която е трудно да се постигне в занаятчийски условия – като правило, тези продукти, които се изработват в малките работилници бързо стават неизползваеми (платното се изкривява, покритието на фурнира започва да се бели, особено ако вратата се употребява в кухнята, тоалетната или банята).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button