Промоция до 15 Юни: -15% от целия монтаж!!! Конструктивни особености на входните блиндирани врати Заяви Безплатен Видео Оглед
Приготовления за смяна на вратата

Конструктивни особености на входните блиндирани врати Коментирай

Преди около десет години, за да защитим собствения си дом, използвахме дървени врати .След това навлезе и модата да се сложи втора метална решетъчна врата, която да даде допълнителна защита от взлом. В днешни дни еволюцията достигна връхни точки като производителите предлагат изделия, които нямат равни по отношение на якост, топлина и звуко изолационни качества.

Урок по „анатомия”

Всяка съвременна врата се състои от рамка и метални листове, подсилващи елементи и пълнеж.

Рамката е изработена от стоманен лист с дебелина 1,2-2мм., огънат в сложна конструкция. Колкото по-сложно е направен и с по-голяма дебелина на стоманата, толкова по-стабилна и здрава е вратата. Прилагането на извити профили на метала/ за разлика от използването на отделен елемент- стоманени ленти, ъгли, заварени тръби/ Ви позволява да изберете врата с голяма дебелина с минимално увеличение на теглото и освен това в тях може да се постави двойно уплътнение по целия периметър на конструкцията, което подобрява топло и звуко изолацията. За да се повиши здравината на крилото, вътрешната структура има допълнително метално оребрение. Системата от ребра може да бъде надлъжна, напречна или комбинирана. Вертикалните усилващи елементи по-добри на издържливост на усукващи натоварвания, т.е. те не позволяват да се огъват горния или долния ъгъл на платното при счупване и хоризонталните – опитвайки се да изтръгнат рамката на вратата или да натиснат крилото на вратата. Смесената система има предимства и на двата типа и следователно е оптимална.

Вътрешните кухини на крилото на вратата са запълнени с топло и звукоизолационен материал – влакнест, твърд или монолитен. Особено срещаани са: минералната вата, полиуретановата пяна, пенопласта, пеноизол и др. В редки случаи като пълнител се прилага специален бетон, който увеличава анти-взломните свойства на вратата, но в същото време увеличава теглото му. Независимо от това, колко високо е запълването на корпуса, за пълна топлинна и звукова изолация е необходимо да има уплътнител около периметъра на вратата. По-добре е, ако е и устойчив на замръзване.

Рамката на вратата е направена под ъгъл, профилна тръба или огънат профил. Последният вариант е за предпочитане, съответно, производителите на огънати заварени врати обикновено го предпочитат (всъщност, какъв е смисълът от сглобяване на стоманена врата с отлични характеристики срещу взлом с ненадеждна рамка?).

За закрепване на касата към стена обикновено се използват стоманени болтове или анкерни болтове. Първият метод е по-надежден (щифтовете с диаметър около 12 mm се забиват в дупките, направени преди това в стената, на дълбочина 10–15 cm и повече, ако е необходимо).

При това закрепване е много трудно да се демонтира особено, ако ще трябва да се подмени врата, която е стара или повредена.

Използването на анкерни болтове ви позволява да демонтирате входната блиндирана врата , ако е необходимо. Но по отношение на надеждността този метод е по-нисък от предния. Факт е, че дължината на болтовете по правило е ограничена (15 см). Ето защо, ако стената е направена от кирпич или бетон с лошо качество, те може и да не влязат ,но може да се използват стоманени щифтове, дължината на които, по принцип, не е ограничено и ще бъде идеално решение …

Каса,крило и панти…

Крилото на вратата е окачено на касата с две или три панти. Някои производители използват дизайн с “отворени” (външни) панти, които на практика не ограничават ъгъла на отваряне на вратата, но в същото време имат слаби противовзломни свойства (те могат да бъдат отрязани с помощта на “ракета”).Други предлагат системи със скрити панти (по същия начин са поставени и при автомобили). Дизайнът от този тип, който надеждно предпазва вратата от крадци, не позволява да се отвори широко.

Друг важен (понякога подценяван) елемент на стоманената врата – анти-шипове или, както се наричат, фиксирани болтове. При различните модели те варират от 3 до 8 броя, като всеки от тях навлиза по-дълбоко в кутията с размери 1–2,5 см. Тези щифтове не позволяват да се свали вратата, дори и да се срежат пантите.

Това е една малка част от конструктивните елементи, за които трябва да обърнем внимание. Всяка една допълнителна „екстра” добавена към вашата врата би била добър избор.Ако Ви е трудно да направите избор запомнете, че най- добрият вариант една врата да се окаже качествена е ако има сложна вътрешна структура, а не просто “внедрен” стоманен лист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button