Приготовления за смяна на вратата

Конструктивни особености на входните блиндирани врати Коментирай

Преди около десет години, за да защитим собствения си дом, използвахме дървени врати .След това навлезе и модата да се сложи втора метална решетъчна врата, която да даде допълнителна защита от взлом. В днешни дни еволюцията достигна връхни точки като производителите предлагат изделия, които нямат равни по отношение на якост, топлина и звуко изолационни качества.

Урок по „анатомия”

Всяка съвременна врата се състои от рамка и метални листове, подсилващи елементи и пълнеж.

Рамката е изработена от стоманен лист с дебелина 1,2-2мм., огънат в сложна конструкция. Колкото по-сложно е направен и с по-голяма дебелина на стоманата, толкова по-стабилна и здрава е вратата. Прилагането на извити профили на метала/ за разлика от използването на отделен елемент- стоманени ленти, ъгли, заварени тръби/ Ви позволява да изберете врата с голяма дебелина с минимално увеличение на теглото и освен това в тях може да се постави двойно уплътнение по целия периметър на конструкцията, което подобрява топло и звуко изолацията. За да се повиши здравината на крилото, вътрешната структура има допълнително метално оребрение. Системата от ребра може да бъде надлъжна, напречна или комбинирана. Вертикалните усилващи елементи по-добри на издържливост на усукващи натоварвания, т.е. те не позволяват да се огъват горния или долния ъгъл на платното при счупване и хоризонталните – опитвайки се да изтръгнат рамката на вратата или да натиснат крилото на вратата. Смесената система има предимства и на двата типа и следователно е оптимална.

Вътрешните кухини на крилото на вратата са запълнени с топло и звукоизолационен материал – влакнест, твърд или монолитен. Особено срещаани са: минералната вата, полиуретановата пяна, пенопласта, пеноизол и др. В редки случаи като пълнител се прилага специален бетон, който увеличава анти-взломните свойства на вратата, но в същото време увеличава теглото му. Независимо от това, колко високо е запълването на корпуса, за пълна топлинна и звукова изолация е необходимо да има уплътнител около периметъра на вратата. По-добре е, ако е и устойчив на замръзване.

Рамката на вратата е направена под ъгъл, профилна тръба или огънат профил. Последният вариант е за предпочитане, съответно, производителите на огънати заварени врати обикновено го предпочитат (всъщност, какъв е смисълът от сглобяване на стоманена врата с отлични характеристики срещу взлом с ненадеждна рамка?).

За закрепване на касата към стена обикновено се използват стоманени болтове или анкерни болтове. Първият метод е по-надежден (щифтовете с диаметър около 12 mm се забиват в дупките, направени преди това в стената, на дълбочина 10–15 cm и повече, ако е необходимо).

При това закрепване е много трудно да се демонтира особено, ако ще трябва да се подмени врата, която е стара или повредена.

Използването на анкерни болтове ви позволява да демонтирате входната блиндирана врата , ако е необходимо. Но по отношение на надеждността този метод е по-нисък от предния. Факт е, че дължината на болтовете по правило е ограничена (15 см). Ето защо, ако стената е направена от кирпич или бетон с лошо качество, те може и да не влязат ,но може да се използват стоманени щифтове, дължината на които, по принцип, не е ограничено и ще бъде идеално решение …

Каса,крило и панти…

Крилото на вратата е окачено на касата с две или три панти. Някои производители използват дизайн с „отворени“ (външни) панти, които на практика не ограничават ъгъла на отваряне на вратата, но в същото време имат слаби противовзломни свойства (те могат да бъдат отрязани с помощта на „ракета“).Други предлагат системи със скрити панти (по същия начин са поставени и при автомобили). Дизайнът от този тип, който надеждно предпазва вратата от крадци, не позволява да се отвори широко.

Друг важен (понякога подценяван) елемент на стоманената врата – анти-шипове или, както се наричат, фиксирани болтове. При различните модели те варират от 3 до 8 броя, като всеки от тях навлиза по-дълбоко в кутията с размери 1–2,5 см. Тези щифтове не позволяват да се свали вратата, дори и да се срежат пантите.

Това е една малка част от конструктивните елементи, за които трябва да обърнем внимание. Всяка една допълнителна „екстра” добавена към вашата врата би била добър избор.Ако Ви е трудно да направите избор запомнете, че най- добрият вариант една врата да се окаже качествена е ако има сложна вътрешна структура, а не просто „внедрен“ стоманен лист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button